UNGASS 2016 : Dünya Madde Sorunu Özel Oturumu

UNGASS 2016‘da neLeR oldu ?

– “Uluslararası uyuşturucu denetimi” olarak adlandırılan küresel yasak politikasında bir değişiklik var mı? Hayır.
– BM, kenevir bitkisi için yasal düzenleme konusunu açabildi mi ? Zar zor..

– Mevcut madde sınıflandırma listesine bilimsel bir temel ile yaklaşım konusu açıldı mı ? Kesinlikle değil.
– Dünya’da yoksulların ağrı kesicilere ulaşımını kolaylaştırma konusu ele alındı mı ? Pek değil..
– Uyuşturucu suçları sonucunda, bazı ülkelerde ölüm cezasının (yıllık infazların % 60’ı) uygulanması sorgulandı mı ? Biraz..

Peki, heyecanla beklediğimiz bu oturumda, bu konuları bile tartışmaktan kaçınan resmi yetkililer, ne hakkında konuştular ?

Türkiye açısından UNGASS 2016 : YeşiLay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Uyuşturucu Maddeler Özel Oturumu’nun (UNGASS), son gününüde Türkiye’nin Ulusal Uyuşturucu Politikası’nı sundu.
Yeşilay, aynı zamanda Doğu Avrupa ve Orta Asya bölge temsilcisi olarak katıldı. Yeşilay, UNGASS 2016 Genel Kurulu’nda, Türkiye Ulusal Uyuşturucu Politikası : Önleme ve Rehabilitasyon Uygulamaları (National Drug Policy of Turkey : Prevention and Rehabilitation Practices) başlıklı yan etkinlik düzenledi. Türkiye Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) iş birliğiyle, 21 Nisan 2016’da gerçekleşti. Moderatörlüğünü Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün üstleneceği panele, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Azize Nilgün Canel, Uzman Klinik Psikolog Mehmet Dinç, BM Uyuşturucu Önleme ve Sağlık Birimi Başkanı Gilberto Gerra ve Angela Me konuşmacı olarak katıldı.

Fransa açısından UNGASS 2016 : Fransız hükümeti, turist olarak gönderdiği Şehir, Spor ve Gençlik Bakanı Patrick Kanner kısa bir metin okudu ve Meksika cumhurbaşkanının konuşması yanında çok hafif kaldı.

Oturumun son günü imzalanması beklenen ortak belge iptal edildi ve mart ayında ön görüşmeler sırasında belirlenen metin, 19 nisan (ilk gün) ortak olarak imzalandı. LİNK

İnfo : Bu toplantı düzeyinde, diğer oturumlar 1998 ve 2009’da gerçekleşmişti. Ve 2009’da, 10 yıl daha, yani 1998’de karara bağlanmış ‘drug-free world’ stratejisi (=maddesiz dünya), 2019’a kadar uygulanması kararı alınmıştı. Diğer bir deyişle, UNGASS2016, 2019’a kadar belirlenen maddelere uygulanan politikalara her hangi bir değişiklik getirmedi.

Oturum sırasında seslerini yükselten ülkeler : Kolombiya, Guatemala, Meksika.
Madde kaçakçılarının yarattığı güvensizlik ve şiddette maruz kalan toplumlarının, madde kaçakçılarına (narko-trafikan) karşı gelmek için askeri bir sistem içinde yaşamaya mahkum olduklarını hatırlattı. UNGASS 2016 uluslararası bir değişiklik kaydetmese de, 2016-2019 döneminde tüm devletlerin ortak önceliklerine odaklanmasını dilediler.

Rusya, Endonezya, İran, Suudi Arabistan ve Kuzey Afrika devletlerinin tutumları değişmedi.

Pozitif gelişmeler : IDPC (İnternational Drug Policy Consortium)’nun derlediği yazıda, UNGASS2016’da imzalanan ortak metin için, ülkelerin sunduğu değişiklikler öneren bir LİSTE. (İngilizce-pdf)

Kanada, 2017 baharında Kenevir için yasal düzenleme sözünü verdi.
İnfo : #STOPTHEHARM farklı önerileriyle dikkat çekti.
UNGASS2016’da gözlemlenen yenilik, ‘İnsan Hakları’ kavramında bir adım ileriye gidilmiş olması; ‘beynimiz’ veya ‘ciğerlerimiz’ ile ne yaptığımız sadece kendimizi ilgilendirir (diğerlerini rahatsız etmediğimiz sürece).

Drug Reporter Kanalı : UNGASS 2016 Genel Ortam

2019’da önemli değişiklikler beklemek umutsuz görünebilir, tek ümidimiz sivil toplum kuruluşlarının güçlü bir ‘ses’ çıkarması gibi görünüyor..


Bir yanıt yazın