Mephedrone

-Meph’, 4-methylmethcathinone, 4-MMC- çok güçlü sentetik uyarıcıdır, Yemen otununda bulunan alkaloidlerin türevlerindendir ve Katinon Ailesindendir. 2006 yılından itibaren on-line shop’larda pazarlandığı gözlemlenmiş ve 17 şubat 2012’de yasak maddeler listesine eklenmiştir.

Etki - dozaj

Farmakolojik açıdan, saf mephedrone serotoninerjik bir bombadır, etkilerin hızı ve hatta yoğunluğu, MDMA’dan daha güçlü olabilir ve aynı zamanda dopaminerjik (amfetaminden daha yüksek) ve nöro-kardio toksisitesinin suistimal edilmemesi gereken bir maddedir. Kalp sorunları yaşamış arkadaşlarımızın mephedrone tüketmesi kesinlikle sakıncalıdır.

Oral : ortalama dozaj 150mg/200mg. MDMA deki öforizan etkilere yakın fakat daha hafif ve daha az psikedelik, etki süreci kısa; toplam 3 saat.

Burundan : Kokain’e yakın etkiler, kısa süren şiddetli yükseliş, plato kısa ve tekrar tüketim isteği (craving). Burundan çekme tekniği ile tekrar tüketim isteğini (craving) kontrol etmekte zorluk çekersen, farkına varmadan yüksek dozajlara (bir kaç gram’a kadar) erişmek çok kolaydır. Burun sağlığına dikkat; kokaine göre çok daha aşındırıcıdır.

Rektal : Burun yoluyla tüketim şekline yakın etkilerdir, nazal sorunlar hariç.

Riskler

Kısa vadede ecstasy ile aynı riskler : kan basıncı (tansiyon) ve kalp atış hızı yükselir, hipertermi, bruksizm (diş gıcırdatma), çarpıntı, brain-zap (başında elektrik deşarj hissi) ve, paranoya veya amfetaminik psikoz gibi psikolojik sorunlar.

Maddenin ve bozulma noktasında olan yan maddeler (özellikle methyl ephedrine) önemli derecede vazokonstriktördür (damar büzücü), bu nedenle yüksek hacimler tüketildiğinde, ertesi gün dizlerinde ve ayaklarında morluklar ortaya çıkar (blue knee syndrome). Kısa bir süreç içinde etkileyen, açıkça inişi hissedilmeyen ve özellikle sosyal ilişkilere rahatça uyum sağlayan bir maddedir ve bu nedenlerden çok sık tüketme isteği riski yüksektir. Depresyon riski MDMA’da olduğu kadar gerçektir.

Uzun vadede mephedrone sinir sistemine, kalbine (infarktüs riski) ve damar sağlığına toksik bir maddedir. Bu madde hakkında detaylı bir çalışma yoktur (yeni bir madde); aşağıdaki bilgiler, 2 yıl boyunca kronik bir tüketicinin ve yüksek hacimler tüketen bireylerin, online forumlarda, paylaştıkları tecrübelere dayanarak derlendi :

Şiddetli venöz (varis) yetmezlik, baldırlarda ve bazen tüm vücutta fasikülasyon (küçük kas gruplarının zamansız kasılması) ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma -bir kaç gün- (bu etkiler sürdürülebilir görünüyor). Sonuç olarak, ilk bakışta kontrol edilebilir sezgisi yaratan bu madde, aslında sinsi bir psikolojik bağımlılık yaratır. Ecstasy’e yakın etkiler elde etmek için ve tekrar tüketme isteğine (craving) karşı çıkmak zor olduğundan durmadan tüketmek gerektirir. Bu nedenle, yanında tüketebileceğin kadar madde bulundur, hepsini aynı gecede tüketme riski yüksektir..

Daha çok bilgi için bkz.

Research Chemicals

Riskleri önlemek için 10 tavsiye :

Diğer maddelerin tüketimi ile karşılarştırırsak, free-ankara.org olarak RC dozajını önemle dikkate alınması gereken bir konu olduğu hatırlatmak isteriz. Dozajı uygun şartlarda uygulayamıyorsan, RC tüketme.

1. Mephedrone hakkında gereken bilgilere ulaş : dozaj, dikkatte alman gereken karışımlar, tüketim şekli,..(erowid.org – ingilizce- ve psychonaut.com -fransızca- güvenilir bilgiler içeren sitelerdir).

2. Mephedrone tüketmek istiyorsan güvenilir arkadaşlar ve ortamlarda bulun. Yanlız tüketme.

3. Depresif, kaygı veya psy problemli arkadaşlarımızın Mephedrone tüketmesi tavsiye edilmez, psikedelik ve halüsinojen etkiler yaratan Mephedrone için bu kural daha da önemlidir.

4. Alerjilere dikkat. Yeni satın aldığın mephedrone’u alerji testinden geçir : iki defa, küçük doz, 1½ saat arayla. reaksiyonu bekle.

5. Madde karışımına dikkat (madde mix), alkol ve ilaçlar dahil, ilk denemede başka madde tüketme.

6. Dozları 1 saat arayla, 2 defada tüketmek ve etkileri beklemek en uygun tüketim şeklidir, bu durumda yükseliş döneminde negatif etkileri azalır, dozaşımı riskini önler ve elindeki maddenin bekletilerine uygun olduğunu kontrol edebilirsin.

7. Düzenli olarak su iç fakat aynı anda bol su içme.

8. Tüketimine aralıklar vermeye özen göster, düzenli olarak tüketme.

9. Trafiğe çıkma (hayatta kal, seni seviyoruz !) ve sorumluluk gerektiren etkinliklerden uzak dur.

10. Şartlı refleksin yitimine dikkat ! Jel ve prezervatif kullan.

Doz aşımı

‘..bayılıyorum!?!…’ gibi olursan : güvenli bir yere ayaklarını yüksekte olacak şekilde hemen uzan, tatlı bir şeyler yemeye çalış, su iç, dinlen, dikkatli ol. Ayaklarını indirmeden bekle, kendi ritminde ayağa kalkmalısın.

Bilinç kaybı : kişiyi soluna yatır, nefesini engelleyen cisimleri uzaklaştır (kaşkol, eşarp, kemer,..), acili ara (112). Ambulans veya ilk yardım ekipleri gelinceye kadar, kişiye adıyla hitap et ve gözlerini açmasını veya elini sıkmasını iste. Yiyebileceği tatlı bir şeyler ayarla ve eğer kişi uyanırsa yukarıdaki bilgileri uygulamaya özen göster.


fRee-aNkARA.org bu makaleyi, Creative Commons by-nc-nd lisans şartlarına uygun yayınlamaktadır. Lisans şartlarını takip ettiğin sürece, ticari amaç haricinde dilediğin boyut ve formatta kopyalayabilir ve çoğaltabilirsin.

Diğer maddeler