PiERciNG

Body-piercing uzun zamandır medyatik bir konudur ve şu anki haliyle özellikle tekno ortamında, moda fenomenine dönüştürülmüştür. Bu minik cerrahi operasyon kasıtlı vücut dönüşümdür ve derinin içine yabancı bir madde implant edilir, bu nedenle bu işi bir profesyonelin yapması daha uygundur.

RiskLer

Piercing operasyonu titizlikle uygulanmalıdır, steril ve temiz bir ortamda yapılmalıdır, bu nedenle teknivallerde veya free parti gibi ortamlarda uygunsuz piercing yapılmamalıdır. Kendini kobay olarak kullandırma ! ‘Arkadaşım yeni başlıyor ama delmeyi biliyor..’ gibi sözlere aldanma. Anatomik ve fizyolojik kurallar gerektiren bir operasyonu ancak bir profesyonel titizlikle uygular. Piercing yaptırmayı düşündüğün stüdyonun temizliği ve titizliği hakkında bilgi edin. Piercing stüdyosu giriş bölümünden ayrı olmalı ve butikte araç ve gereçlerin sterilizasyonu için ayrı kapalı bir odanın bulunması şarttır. Kullanılan araç ve gereçler hakkında soru sormayı ihmal etme ve altta yazılanları talep et :

  • tek kullanımlık iğneler
  • dekontamine, temizlenmiş ve steril araç ve gereçler (stopper, tüp,..)
  • özel takılar (cerrahi çelik, Niobium, Titane,..)
  • Eldiven kullanılması, deri temizliği teknikleri ve antisepsi.

Mükemmel bir hijyen için , deri ile temas eden tüm araç ve gereçleri tekrar kullanabilmek için 3 etaptan geçmeleri gerekir :

  • İlk etap, sıvı dekontaminasyon
  • Ultrasonla temizlik
  • Otoklav makinesinde sterilizasyon. Bu makine araç ve gereçleri sıcak (135°C), nemli ve yüksek basınçlı (2.1 Bar) bir ortamda mükemmel bir sterilizasyon uygular.

Takılar kullanılmadan önce sterilize edilmelidir ve tek kullanımlık iğneler, sterilize olmaları ve operasyon sonrası enfeksiyon (HİV, Hepatit,..) risklerini önlemek için uygun çöpe atılmalıdır.
Piercing uygulayan artist sana post operasyon tedavisi önerebilir kapasitede olmalıdır ve uzun vadede izleme amaçlı bir program sunmalıdır, piercing-inin başarılı sonuçlanması için önemlidir. Piercing-ler, ilk izlenimde toparlamış görünse bile, 2 haftada gibi kısa sürelerde iyileşmez. Bazıları tamamen iyileşebilmek için 1 yıl gibi bir zaman dilimi gerektirir !

İyileşme Süreleri :
-Kulak kıkırdağı [4 ay – 1 yıl] – Kaş [6 – 8 hafta] – Burun yanları [2 – 4 ay]
Burun önü [6 – 8 ay] – Burun köprüsü [8 – 10 hafta] – Dil [4 hafta]
-Dudak [2 – 3 ay] – Göğüs ucu [3 – 6 ay] – Göbek deliği [4 ay – 1 yıl]

Senaryo

Piercing yapılacak mekan temiz ve hijyenik olmalı, ayrıca çok iyi aydınlatılmalıdır. Uygulayan kişinin studiosunda, “autoclave” adında ve ısı sterilizasyonu yapan bir makinesi bulunmalı ve her yeni uygulama için aletler sterilize edilmelidir. Uygulamanın hemen öncesinde piercing-i yapacak kişinin ellerini iyice yıkaması ve eldiven takması çok önemlidir. Seansa ara verilir veya steril olmayan bir objeye dokunulursa eldivenler mutlaka değiştirilmelidir. Bir iğneyle piercing yapılacak bölge delindikten sonra aksesuar delikten geçirilir. Bu uygulama sırasında az miktarda kan akabilir. Doğru şekilde sterilize edilemeyebileceği ve piercing yapılacak bölgedeki dokuyu zedeleyebileceği için delma tabancası kullanılmaması önerilir. Uygulanacak takı, piercing yapılacak bölgeye göre farklılık gösterir. Örneğin, dil piercing-i yapılırken kısa bir takı kullanmak dil şiştiği zaman sorun oluşturur. Bu nedenle kullanılacak takı piercing yapılacak bölgeye uygun seçilmelidir. İltihaplanma veya alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için cerrahi çelik, 14 karat altın, niyobyum veya titanyum gibi metallerden yapılmış takılar tercih edilmelidir.

Tavsiyeler

Piercing yaptırmadan önce madde tüketme : vazovagal senkop riski, hatta koma! Kesinlikle alkol, amfetamin veya kardiyak ritimini yükselten maddeler tüketme : kanama riski (kalp atışları yükseldikçe, kan daha akıcı olur). Piercing çok orijinal bir olay değildir, bu nedenle bedeninin absürd yerlerini deldirmeyi düşünme, bazı bölgeler zaten delinmez (parmaklarının arası mesela) ve sistematik şekilde, biraz zaman alsa bile, takıları dışlar. Yüzey bölümler için Titan çubuk veya U şeklinde cerrahi çelik kullanıldığından emin ol, PTFE’den kaçın (teflon). Dil üzeri piercing sonrası ilk günler partnerinle bükal temasta bulunmamalısın.. Madde tüketirsen, yara iyileşmemişse, maddenin üzerine temas etmemesine özen göster. Piercing’e, takısına veya piercing bölgesine dokunmadan önce ellerini titizlikle temizle. İyileşme süresince, performans gerektiren etkinliklerden uzak durman iyi olur, özellikle dil veya çene piercing’leri için.

Genel olarak, piercing sonrası dönemde yeni takın ile ‘oynamamak’ için, kopmamaya özen göster, yaranın tekrar açılma riski önemli bir konudur, yanlışlıkla barbell’ini ısırabilirsin..(gülme..birçok kişi böyle dişlerini kırdı).

  • Piercing’ini düzenli olarak günde 2x sıcak su ve yumuşak sabun ile temizledikten sonra, kurutmalısın. Antiseptik krem uygulayabilirsin.
  • Günlük temizlik seanslarnı kesinlikle uygula (1. enfeksyon nedenidir).
  • Piercing’in üzerine pansuman veya bandaj uygulama (nadir senaryolar haricinde; tozlu ve riskli ortamlarda, teknival, parti,..).
  • Takılarını sterilize etmeden değiştirme, satın alırken enfeksyon riskini önlemek için dekontaminasyondan geçirmeyi unutma.
  • Takını kaybedersen veya vazelin uygulayarak bile tekrar takamıyorsan, zorlama, iç bezler, tahriş etme riski önemlidir.

Enfeksiyon

Piercing’inde enfeksiyon olduğunu düşündüğün anda, ilk olarak doktoruna veya profesyonel piercing butiğine gidebilirsin, muhtemelen acilen yardımcı olurlar. İkinci olarak, sakinleşmelisin, enfeksiyon yüzünden sinirlenmen durumu daha kötüye sürükler. Genellikle, enfeksyon semptomları gözlemlenir gibi olunur fakat hiç alakası yoktur, boşuna stress yapmış olursun.

Bedenin, bezlerin üzerinde hasar oluştuğunda, immuno-cevap olarak adlandırdığımız bir reaksyon gösterir. Yarayı aynı anda hem korur hem de tamir eder. İmüno-cevap semptomu, enflamasiyondur (hafif şişme, az miktarda irin,..). Tahriş olan bölge çok duyarlı veya kaşıntılı olabilir. Bu semptomlar genellikle 1 ile 2 hafta içinde yok olur.

Enfeksiyon durumunda karşılaşılan başlıca semptomlar :

  • Çok miktarda şeffaf sıvı veya irin salgılaması.
  • Ateş : Bedeninin diğer bölgelerine göre daha sıcak, ateşli gibi bir izlenim varsa.
  • Şişkinlik : eğer piercing’ing girişi ve etrafındaki bölgede önemli derecede şişkinlik ve durumun 6 ile 24 saat içinde daha kötüye gitmesi kesinlikle enfeksiyon belirtileridir. Enfeksiyon yüzünden şişkinlik belirtileri, yayılma hızı, sıcaklık hissi ve ağrıdır.

Bu semptomlar tek olarak veya hepsi aynı anda ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda, takını çıkartma. Piercing’in açıkta olması, irinin akmasını sağlar. Takıyı çıkartırsan, piercing kapanır ve abseye dönüşebilir. Her ne olursa olsun, ilk refleks bir profesyonel ile bağlantıya geçmektir.


fRee-aNkARA.org bu makaleyi, Creative Commons by-nc-nd lisans şartlarına uygun yayımlamaktadır. Lisans şartlarını takip ettiğin sürece, ticari amaç haricinde dilediğin boyut ve formatta kopyalayabilir ve çoğaltabilirsin.

Kültürel Davranışlar