EcStAsY - MDMA nedir ?

Farklı renk ve büyüklükte draje/hap şeklinde bulunan ve aktif maddesi MDMA olan drajelere ‘ecstasy’ adı verilir. Sentetik bir moleküldür ve phenylethylamine ailesine bağlıdır. Ecstasy adı altında MDMA’dan çok farklı moleküller içeren ve etkileri MDMA’dan farklı olan drajelerin satıldığı aktarılmaktadır.

Bilmen gerekenler

Drajelerde aranan başlıca madde MDMA olsa da, bugünlerde uyarıcı ve daha nadiren halüsinojen etkiler yaratan hapların hepsine ecstasy denildiği gözlemlenmiştir. MDMA (veya MD) adı altında satılan madde ise toz halinde satılan şekline ‘ayırılmıştır’ (gram, paraşüt, kapsül). MDMA pudrası genellikle az/çok büyük veya kompakt beyaz kristal şeklindedir, daha güçlü ve daha ‘temiz’ olduğu aktarılmaktadır. Türkiye’de piyasada bulunan drajelerin içerdiği maddeler hakkında herhangi bir araştırma konusu yoktur. Avrupa’da draje veya pudra, ecstasy veya MDMA olarak adlandırılarak satılan maddelerin içeriğinde farklı moleküller bulunmaktadır :

  • MDMA’nın kardeşleri : MDA, MDEA, MBDB, MCPP, Mephedrone.. Etkileri psikotroplara yakındır (empatojen ve entaktojen), fakat, örnek : MDA, ağır kas gerginlikleri yaratır hatta yüz ve çene bölümüne odaklanır.
  • MDMA’nın üvey kardeşleri : etkiler meskaline benzer ve daha halüsinojendir : 2CB, DOM, DOB.. Bu maddeler serotonin salgılanmasınıı sağlar (empatojen etki).
  • Kuzenler : Captagon, speed,..uyarıcı etkileri vardır, empatojen etkisi yoktur. Speed ile daha farklı türde riskler söz konusudur. Amfetaminler güçlü uyarıcılardır ve beyine dopamin salgılanmasını tetikler. Genellikle az-çok tehlikeli yabancı maddelerle karıştırılır : kafein, atropin, ilaç…

Sonuç olarak, piyasada, eline, eczanelerde reçete ile satılan gerçek ilaçlar/haplar geçebilir ve tüketimi kendine özgü tehlikeler barındırır : kalp uyarıcıları, kortikoidler, anti-paludizm ve anti-perkinson, sakinleştirici,..

XTC türevlerinin hepsini detaylı şekilde inceleme imkanımız yok, devam eden bilgiler, en sık rastlanan MDMA’yla ilgilidir.

Etki - doz

Aldıktan ortalama ½saat içinde garip bir his içine girersin, kısa süren bir süreçtir (hafif kaygı, havalanma/yüzme duygusu). Hemen ardından, ½saat ile 1½saat boyunca öforik duygular, sağlıklı hissi, evrensel sevgi, derin paylaşma duygusu ile dolup taşarsın. Diğerleri ile iletişim kurmak kolaylaşır : empatojen etkilerdir (empati yaratan). Hissiyatın alevlenir, özellikle dokunma büyülü bir his gibidir (entaktojen etkiler), sıradan bir olay ayrıcalıklı görünebilir. LSD ile karşılaştırmak gerekirse, MDMA halüsinojen etkiler yaratmaz.

MDMA cinsel etkinliği yoğunlaştırmak gibi bir üne sahiptir. Aslında, MDMA duygusallığını büyük ölçüde alevler ve aynı zamanda erkekte ereksiyon problemi görülebilir; hepimizde ise orgazmı önleyebilir/geciktirir.
Etki süresi (6 ile 8 saat) tüketim miktarına, çevresel koşullara, cinsine, ağırlığına, ruhsal durumuna ve maddenin kalitesine göre değişiklik gösterir.
Yükseliş sürecinden sonra, etkilerin periyodik aralıkları uzar ve özel ilgi gerektiren hatta organize edilmesi gereken iniş süreci başlar. Bu süreçte yalnız kalma ve gelecek 24 saati dinlenmek için ayır, yorucu etkinliklerden uzak dur. Eğer ortam iç açıcı veya güvenilir değilse depresif bir süreç içine girebilirsin.

MDMA tüketimi çok nadir durumlarda ciddi tıbbi komplikasiyonlara yol açabilir. Dikkate alman gereken bilgiler, riskleri sınırlamak amacında yayınlanmaktadır, korkutmak veya paranoyak bir ortam yaratmak değildir.

Komplikasiyonlar başlıca vücut ısısı yükselişinden ve su kaybından meydana gelmektedir, hatta ortam ısısının ve fiziksel aktivitenin yükselmesi, su kaybının kötü dengelenmesi önemli rol oynamaktadır. Kas gerginliği veya malin hipertermi yaratabilir ve az/çok önemli ve bazen hayati sonuçlara yol açabilir.

Bu nedenle düzenli olarak su içmelisin (çok miktarda su içme : her ½ saatte ½ L), rahat ve geniş giyim eşyaları kullan, ara sıra ses sisteminden uzaklaş, havanın temiz olduğu bir bölgede dinlen, böylece su kaybını önleyebilirsin. Aynı zamanda karaciğerinde toksik maddelerin odaklanmasını önler. Su kaybı çok uzun sürdüyse veya ateşin çıktıysa, tuzlu su içmen gerekir.

MDMA tüketmenin getirdiği komplikasiyonların diğeri ise kalp ritmi problemleridir. Kalp veya hipertansiyon sorunları olan arkadaşlarımızın MDMA tüketmesi kesinlikle sakıncalıdır.

Gerçek tüketim verileri olmadığından, MDMA hakkında bilimsel araştırmalarına emin bilgiler olarak bakmak zor, ama genelde ortaya çıkan tabloda uzun vadede sonuçlarını bilmediğimiz bir nörotoksik risk olduğu yönündedir (beyindeki bazı nöronların uç noktalarının zedelenmesi). Dozajı yükselterek, madde tüketim aralıklarını kısaltarak ve madde karışımı uygulayarak, bu riskin olasılığı yükselir (hatta XTC + speed tüketince, simültane şekilde dopamin ve seretonin salgılandığından, nörotoksik etkiler yükselir).

Psikedelik maddelerde karşılaşılan diğer risk ise bad triptir.

Çevresel koşullar, ruh halin, maddenin kalitesi ve dozaja orantılıdır. Aslında bu maddeler bulunduğun ruh halinin amplifikatörü gibi davranır.

Dikkat : Bad trip yaşadıktan sonra kafayı uçurabilirsin (yani kronik psikiyatrik bir hastalık geliştirebilirsin). Bu nedenle psikedelik bir madde tüketmeden önce, bulunduğun ortamı ve katılımcıları özenle incele, tanımadığın katılımcılardan ne olduğu belirsiz maddeler alma.

Psikoz, panik krizleri ve depresyon aktaran arkadaşlarımız oldu, bu nedenle eğer kendini ‘limit’ bir durumda hissediyorsan veya daha önce bu tarz problemler yaşadıysan, madde tüketmeden eğlen !!

Bilmen gereken diğer bilgi ise, sık sık ecstasy tüketimi sonucunda (örnek : 3 ay boyunca haftada bir defa) depresif bir süreç içine girebilirsin. Genellikle geçicidir fakat bazı durumlarda problemlerin başlangıcıdır, uzun ve zor bir süreç içine girilir : kronik depresyon, psikoz..

MDMA’nın amfetaminlere yakın etkileri vardır : açlık ve yorgunluk unutulur. Aşırı tüketim sonucu önemli bitkinlik ve zayıflama hali yerleşir. Eğer etrafında kendini kötü hisseden birini görürsen, anında acili ara (112), lateral güvenli duruma getir, dilini yutmamasına özen göster ve rahatça nefes alabilmesi için bir ortam yarat. Yardımların gelmesini bekle.
Dozajı yükseltirsen, etkiler daha az pozitif olur. Daha çok X tüketerek, aradığın bazı etkileri yeniden yaşayabilirsin fakat ilk duyguyu tekrar geliştirmek senin elindedir.
Bunları bilmen yeterlidir, bu konuyla yakından ilgilen ve tüketimine aralıklar ver.

Riskleri önlemek için 13 tavsiye

1. Madde hakkında bilgi edin : kalite, etki, dozaj..Ecstasy yabancı maddelerle karışıktır.

2. Aynı gece birkaç ünite ecstasy tüketme (hipertermi, kardioyovasküler problemler,..). Ne kadar az alırsan etkileri o kadar eğlenceli olur. İlk defa, 1/4 doz veya ½ doz daha eğlenceli vakit geçirmeni sağlar.

3. Ecstasy tüketmek istiyorsan, güvenilir arkadaşlar ve ortamlarda bulun.

4. MDMA’yı diğer maddelerle karıştırma, hatta alkol’den uzak dur.

5. Aldığın anda miden dolu olmasın (baş dönmesi, hazim zorlanması) ama birkaç saat önce enerji dolu bir öğün yemeği ihmal etme (enerjiye ihtiyacın olacak…).

6. Ecstasy tüketmek, yorgunluk hatta geçici depresif bir süreç demektir, gelecek günlerde dinlenme imkanlarını iyi değerlendir. Tecrübeyi tekrarlamayı düşünüyorsan, bir iki hafta bekle.

7. Epilepsi, kalp ritmi problemleri, psikiyatrik problemler, böbrek veya hepatik yetmezlik, astım, diabet, asteni veya hamile hatta emziren kız arkadaşlarımızın kullanması kesinlikle sakıncalıdır. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlarla etkileşime dikkat et.

8. İniş sürecinde bol vitaminli ve/veya şekerli maddeler (meyve, tatlı şeker..).

9. Ecstasy’yi sadece oral şekilde al.

10. Bol giyim tercih et (şapka kullanma).

11. Düzenli olarak su iç fakat aynı anda bol su içme.

12. Trafiğe çıkma (hayatta kal, seni seviyoruz !) ve sorumluluk gerektiren etkinliklerden uzak dur.

13. Şartlı refleksin yitimine dikkat ! Jel ve prezervatif kullan.

Doz aşımı

‘bayılıyorum!…’ gibi olursan : güvenli bir yere ayaklarını yüksekte olacak şekilde hemen uzan, tatlı bir şeyler yemeye çalış, su iç, dinlen, dikkatli ol. Ayaklarını indirmeden bekle, kendi ritminde ayağa kalkmalısın.

Bilinç kaybı : kişiyi soluna yatır, nefesini engelleyen cisimleri uzaklaştır (kaşkol, eşarp, kemer,..), etrafında bulunan arkadaşlarını uyar ve acili ara (112). Ambulans veya ilk yardım ekipleri gelinceye kadar, kişiye adıyla hitap et ve gözlerini açmasını veya elini sıkmasını iste. Yiyebileceği tatlı bir şeyler ayarla ve eğer kişi uyanırsa yukarıdaki bilgileri uygulamaya özen göster.


fRee-aNkARA.org bu makaleyi, Creative Commons by-nc-nd lisans şartlarına uygun yayımlamaktadır. Lisans şartlarını takip ettiğin sürece, ticari amaç haricinde dilediğin boyut ve formatta kopyalayabilir ve çoğaltabilirsin.

Diğer maddeler